Vinter i Gol sentrum - tips

Vinter i Gol sentrum

Bygdebyen i Hallingdal

Gol er selve bildet på norsk hygge, og inviterer til en ferie som er både inspirerende og avslappende. Nyt det gode liv, den vakre dalen og fjellene, og det stabile, gode innlandsklimaet vinterstid. Bli kjent med en liten vinterlandsby.  

I handelssenteret finner du en koselig bygdeby med en livlig handlegate og mange bra spisesteder. Her har suksessfulle små butikker klart å etablere seg sammen med mange av de kjente kjedebutikkene. Kafeene har både inne- og uteservering og menyene varierer fra god husmannskost, lokale bakevarer, kinesiske delikatesser, italiensk pizzaria og flere bra med internasjonale retter.

Attraksjoner i sentrum

  • Middelalderparken Gordarike er en del av Hallingresort. Stavkirken er stengt i vinterhalvåret, men det er fint å ta en liten spasertur og se på noe av det fineste av byggeteknikk Norge har. (ikke betjent om vinteren) Finn ut mer som sommeren her
  • Myklefossen kraftverk. Restaurert kraftverk ved elva Hemsila, som renner fra Hemsedal. Fin spasertur. (ikke betjent)
  • Hallingdal Museum ved folkehøyskolen. Fin spasertur. (ikke betjent)

Aktiviteter i sentrum

  • I Tropicana badeland går bølgene høyt og skliene langt.
  • Glitre Stadion har rykte som Norges raskeste naturisbane. Ta med skøyter. Ca. 2 km fra hytteparken. 
  • Skikkelig action får du i Gol Motorpark med ATVer og motocrosskjøring. Forhåndsbestilles om vinteren. Ca. 2,5 km fra hytteparken. 

Vandring i sentrum

Minst 24 vandreturer er godt merket og er lett tilgjengelig fra sentrum. Mange av turene som går langs veier og på vintertråkkede stier. De fleste toppturene er ikke tilgjengelig om vinteren. Her er turbrosjyre med informasjon om lengde, vanskelighetsgrad, utgangspunkt og kart.

 

Reise med bil

Midt i Sør-Norge finner du Gol i Hallingdal. Gol er en av 6 hallingdalskommuner med Flå, Nesbyen, Ål, Hol (Geilo) og Hemsedal som samarbeidspartnere i regionen. Fem av bygdene ligger som perler på en snor i Hallingdalen langs riksvei 7. For å komme til Hemsedal tar en av ved Gol på riksvei 52. 

Til Gol er det lett å komme fra de fleste landsdeler. Noen av hovedfartsårene er:  

  • Riksvei 7 mellom Oslo (16 mil) og Bergen (29 mil). Riksvei 7 er bare en av veiene mellom øst og vest.
  • Riksvei 52 fra Sogn, Aurland over Hemsedalsfjellet via Hemsedal (3,5 mil).
  • Riksvei 51 fra Leira (4 mil), Fagernes, over Valdresflya eller fra Dokka (9 mil), Lillehammer og Gjøvik (13 mil).  

Tog og buss

Gol Stasjon – Oslo-Bergen med vy.no

Bergensbanen er 371 kilometer lang fra Hønefoss til Bergen. Banen er knyttet sammen med Randsfjordbanen og Roa-Hønefossbanen i Hønefoss. Banen følger Hallingdalen opp til Hardangervidda, når sitt høyeste punkt (1237 moh) vest for Finse, før den går nedover mot Vestlandet forbi Myrdal og følger Raundalen ned til Voss. Fra Voss går banen langs fjordene ut til Bergen. Banen bærer preg av det dramatiske landskapet den går gjennom.
Gol Stasjon er bare 2 km fra Hallingresort hytteparken. 

Buss

Gol Skysstasjon er stoppested for busser mellom Oslo og Bergen. Booking på vybuss.no
Skysstasjonen restaurant har meny med god norsk kvalitetsmat til middag og lunsj. Nyoppusset både inne og ute, midt i sentrum. 
Gol Stasjon er bare 400 meter fra Hallingresort hytteparken. 

Industri og storhandel

Gol er en av landets største reiselivskommuner, og er det regionale handels- og servicesenteret for regionen Hallingdal. Servicenæringene utgjør ca. 70%, industri, kraft- og vannforsyning, bygge- og anleggsvirksomhet ca. 20% og landbruk ca. 10% av den totale sysselsettingen.

Historie

Navnet Gol skal komme av Gord, som en tid var navnet på elven som renner gjennom bygda. Navnet betyr gjerde, gård og stengsel. Elven laget stengsel og setter grense mellom to dalsider. Det er usikkert når de første menneskene bosatte seg i Gol, men en er ganske sikker på at ved år 1000 var minst 26 gårder i Gol ryddet.
Funn av dyregraver og jernslagg på Golsfjellet viser imidlertid at området har vært utnytta fra urgammal tid. Gol Stavkyrkje ble i 1884 flyttet til Bygdøy og dannet grunnstammen i Norsk folkemuseum. I dag har Gol bare den fredede kirkegården igjen av det opprinnelige, men en kopi av stavkirken er bygget mellom riksveg 7 og Gol sentrum i middelalderparken Gordarike.

Gol kommune har vært i, og er fortsatt i, rivende utvikling. Blant annet ble ny skole til 250 mill. tatt i bruk i 2018, og året etter Gol Idrettsarena til ca. 35 mill.

Avstand fra Hallingresort hytteparken til Gol sentrum er 200 meter. 

Finn rimelig overnatting midt i Gol sentrum: Halling Resort Hytter og Leiligheter