Gol sentrum - bygdebyen i Hallingdal

Gol sentrum

Bygdebyen i Hallingdal

Gol er selve bildet på norsk hygge, og inviterer til en ferie som er både inspirerende og avslappende. Nyt det gode liv, den vakre dalen og fjellene, og det varme, gode innlandsklimaet. 

I handelssenteret finner du en koselig bygdeby med en livlig handlegate og mange bra spisesteder. Her har suksessfulle små butikker klart å etablere seg sammen med mange av de kjente kjedebutikkene. Kafeene har både inne- og uteservering og menyene varierer fra god husmannskost, lokale bakevarer, kinesiske delikatesser, italiensk pizzaria og flere bra med internasjonale retter.

Attraksjoner i sentrum

 • Middelalderparken Gordarike er en del av Hallingresort. Her kan dere besøke en tro kopi av Gol Stavkyrkje og se utstillinger om stavkirker, vikingkonger fra Hallingdal, nisser og troll. Finn ut mer her
 • Myklefossen kraftverk. Restaurert kraftverk ved elva Hemsila, som renner fra Hemsedal. Fin spasertur. (ikke betjent)
 • Hallingdal Museum ved folkehøyskolen. Fin spasertur. (ikke betjent)

Aktiviteter i sentrum

 • I Tropicana badeland går bølgene høyt og skliene langt. 
 • Ta dere en dukkert i Hallingdalselva på Glitre Friluftsområde 2 km fra sentrum. Elva renner rolig med flere kulper som inviterer til bading. Store svaberg til soling ute i elva. Plen med benker og stor grill om du vil ha med mat. Dette er golingenes stamsted for bading, men om du ønsker å være for deg selv er det flere fine stoppesteder langs riksvei 7 i retning vestover.
 • Ca. 3 km fra sentrum finner dere badesenteret Hallingstampen med sklie og svømmebasseng. 
 • Skikkelig action får du i Gol Motorpark med ATVer og motocrosskjøring.
 • Gol Idrettsarena. I skoleferien kan man prøve seg på innendørs klatring og buldring.

Vandring i sentrum

Minst 24 vandreturer er godt merket og er lett tilgjengelig fra sentrum. Koselig vandring i skogen, langs elva eller opp mot flere flotte utsiktspunkt. Her er turbrosjyre med informasjon om lengde, vanskelighetsgrad, utgangspunkt og kart. Våre favoritter er toppturene til Dugurdsnatten og Lisbetnuten.

 

Fiske i sentrum

Ørretfiske i Hallingdalselva i Gol. Elven har en fin bestand av ørret. Fiskekortet gjelder Hallingdalselva i Gol kommune fra Ål kommunegrense ved brua Trillhus til Nesbyen kommunegrense ved Svenkerudbrua. Søk opp brosjyren "Fiske i Gol".

Reise med bil

Midt i Sør-Norge finner du Gol i Hallingdal. Gol er en av 6 hallingdalskommuner med Flå, Nesbyen, Ål, Hol (Geilo) og Hemsedal som samarbeidspartnere i regionen. Fem av bygdene ligger som perler på en snor i Hallingdalen langs riksvei 7. For å komme til Hemsedal tar en av ved Gol på riksvei 52. 

Til Gol er det lett å komme fra de fleste landsdeler. Noen av hovedfartsårene er:  

 • Riksvei 7 mellom Oslo (16 mil) og Bergen (29 mil). Riksvei 7 er bare en av veiene mellom øst og vest.
 • Riksvei 52 fra Sogn, Aurland over Hemsedalsfjellet via Hemsedal (3,5 mil).
 • Riksvei 51 fra Leira (4 mil), Fagernes, over Valdresflya eller fra Dokka (9 mil), Lillehammer og Gjøvik (13 mil).  

Tog og buss

Gol Stasjon – Oslo-Bergen med vy.no

Bergensbanen er 371 kilometer lang fra Hønefoss til Bergen. Banen er knyttet sammen med Randsfjordbanen og Roa-Hønefossbanen i Hønefoss. Banen følger Hallingdalen opp til Hardangervidda, når sitt høyeste punkt (1237 moh) vest for Finse, før den går nedover mot Vestlandet forbi Myrdal og følger Raundalen ned til Voss. Fra Voss går banen langs fjordene ut til Bergen. Banen bærer preg av det dramatiske landskapet den går gjennom.
Gol Stasjon er bare 2 km fra Hallingresort hytteparken. 

Buss

Gol Skysstasjon er stoppested for busser mellom Oslo og Bergen. Booking på vybuss.no
Skysstasjonen restaurant har meny med god norsk kvalitetsmat til middag og lunsj. Nyoppusset både inne og ute, midt i sentrum. 
Gol Stasjon er bare 400 meter fra Hallingresort hytteparken. 

Industri og storhandel

Gol er en av landets største reiselivskommuner, og er det regionale handels- og servicesenteret for regionen Hallingdal. Servicenæringene utgjør ca. 70%, industri, kraft- og vassforsyning, bygge- og anleggsvirksomhet ca. 20% og landbruk ca. 10% av den totale sysselsettingen.

Historie

Navnet Gol skal komme av Gord, som en tid var navnet på elven som renner gjennom bygda. Navnet betyr gjerde, gård og stengsel. Elven laget stengsel og setter grense mellom to dalsider. Det er usikkert når de første menneskene bosatte seg i Gol, men en er ganske sikker på at ved år 1000 var minst 26 gårder i Gol ryddet.
Funn av dyregraver og jernslagg på Golsfjellet viser imidlertid at området har vært utnytta fra urgammal tid. Gol Stavkyrkje ble i 1884 flyttet til Bygdøy og dannet grunnstammen i Norsk folkemuseum. I dag har Gol bare den fredede kirkegården igjen av det opprinnelige, men en kopi av stavkirken er bygget mellom riksveg 7 og Gol sentrum i middelalderparken Gordarike.

Gol kommune har vært i, og er fortsatt i, rivende utvikling. Blant annet ble ny skole til 250 mill. tatt i bruk i 2018, og året etter Gol Idrettsarena til ca. 35 mill.

Avstand fra Hallingresort hytteparken til Gol sentrum er 200 meter. 

Finn rimelig overnatting midt i Gol sentrum: Halling Resort Hytter og Leiligheter